Tudományos értelemben nem létezik szuperélelmiszer – mondja a Semmelweis Egyetem dietetikusa


szuperélelmiszer: édesburgonya

A „szuperélelmiszer” kifejezéssel gyakran találkozhatunk az egészséges táplálkozásról szóló cikkekben és reklámokban, de a fogalom tudományos szempontból nem létezik – hívja fel a figyelmet Szűcs Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának docense. Bár egyes ételek, mint például a chia mag, a goji bogyó vagy az avokádó valóban gazdagok bizonyos tápanyagokban, ezek önmagukban nem rendelkeznek kiemelkedő egészségügyi hatással.

A dietetikus szerint az egészséges táplálkozás nem egy-egy „csodaszeren” múlik, hanem a változatos, kiegyensúlyozott étrenden. A szervezet számára szükséges tápanyagokat többféle élelmiszerből kell biztosítani, nem pedig egyetlen „szuperételből”.

Az egészséges étrend alapelvei

Szűcs Zsuzsanna hangsúlyozza, hogy bár bizonyos ételek valóban értékes tápanyagforrások, ezek fogyasztása nem helyettesítheti a megfelelő arányosságot és mértékletességet a táplálkozásban. A kiegyensúlyozott étrend alapját a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, sovány fehérjék és jó minőségű zsiradékok adják.

A dietetikus arra is felhívja a figyelmet, hogy a táplálkozás egyéni tényezőktől, például az életkortól, az egészségi állapottól és az életmódtól is függ. Nem létezik univerzális „szuperélelmiszer”, amely mindenki számára tökéletes megoldást jelentene.

Aki ennek ellenére ragaszkodik a „szuperélelmiszerekhez”, annak a dietetikus azt tanácsolja, hogy válasszon olyat, ami hazánkban is megterem, és nem kell messziről szállítani. Ezt nemcsak ökológiai szempontok indokolják, de például az is, hogy a szezonon kívül és messziről érkező zöldségben, gyümölcsben általában több a vegyszermaradvány.

Mire figyeljünk a tudatos táplálkozásnál?

Ahelyett, hogy egy-egy divatos élelmiszertől várnánk az egészségügyi csodát, érdemes tudatosan megtervezni az étrendünket. A megfelelő tápanyagbevitel érdekében változatosan kell étkezni, kerülve a szélsőségeket és az egyoldalú diétákat.

A Semmelweis Egyetem dietetikusa azt javasolja, hogy inkább az összesített étrendre és az életmódra helyezzük a hangsúlyt, mintsem egy-egy divatos élelmiszerre. Az egészségünk megőrzése szempontjából nem egyetlen „szuperétel” fogyasztása a kulcs, hanem a tudatos, kiegyensúlyozott és fenntartható táplálkozási szokások kialakítása.